Статия във вестник "Капитал Лайт" - бр. 13 от 31.03.2006 г.

 

ВИСОКИ, СИНИ И МНОГО ДОБРЕ ОПИСАНИ ПЛАНИНИ

ВИСОКИ, СИНИ И МНОГО ДОБРЕ ОПИСАНИ ПЛАНИНИ

Имаше една поговорка за дрехите, изпращането и посрещането. В този ред на мисли www.mounteq.com/the_ bulgarian_mountains не е най-добре изглеждащият сайт за планини. Голяма работа. За сметка на това е мегапълен. Маниашки пълен. Не ми вярвате? Ок, кой според вас е най-високият връх на Завалска планина (да, има и такава)? Няма да ви кажа. Просто отидете и проверете. Авторът на страницата Красимир Новаков сто процента е имал шестстотин шейсет и шест шестици по география.

Структурата на сайта включва около десет различни секции. В "Природни забележителности" има няколко подсекции - "Планински първенци" (където се крие и отговорът на въпроса, който биде зададен по-горе), "Най-крайни географски точки" (не си мислете, че ги знаете) и "Земни и скални пирамиди" (без финансов оттенък). Има още четири незапочнати подсекции, но мисля, че и работещите са ви предостатъчни на първо време.

Секция номер две (исторически забележителности) включва "Бележити планински манастири" (152 на брой), "Прочути планински крепости" (със или без обитатели) и "Стари мостове" (все още в процес на разработка).

В "Екскурзии из българските планини" има две подсекции - "Маршрути" (с няколко предложения, които са извън mainstream-а на туристическото движение) и "Пътеписи" (доста приятни за четене между другото). При желание може да изпратите и вашия пътепис. Оригинали не се връщат и не се рецензират.

"Международни маршрути" е култова рубрика, която включва класичес­кия маршрут Е-3, или от връх Ком до нос Емине. В него може да разберете как да стигнете до морето пеша по билото на Стара планина.

Както би казал Франк-Лойд Райт, рубриката "В помощ на туриста" заслужава напълно името си. "Хижите в България" е пълна инвентаризация на туристическите обекти по планините. Наистина пълна (разположение, надморска височина, описание, екстри, намаления, тел. за контакт, изходни пунктове, съседни обекти.). Другите подсекции са "Бази на Планинската спасителна служба" (намаляват постоянно), "Туристическа маркировка", "Туристически информационни центрове", "Лифтове" (България, уважаем зрители, ще кандидатства за домакин на зимни олимпийски игри с 20-те си седалкови/кабинкови лифта) и още десетина подобни. Към всичко това можем да прибавим и галерията, където има снимков матeриал.

Като заключение бих заключил, че www.mounteq.com /the_bulgarian_mountains въпреки страстоубиващото си име е най-добрият сайт за българските планини. Учители по география, планински водачи, спасители, кашкавал-туристи и т.н. - има от кого да се учите.

ВРЪЗКА

Към Началото

Обратно към Заглавната страница

Copyright © 2000-2013 by Красимир Новаков. All rights reserved.
Последна промяна: 01 декември 2013 г.