БОРОВЕЦ - ВРЪХ ЯСТРЕБЕЦ - ХИЖА "СЕМКОВО" - ГРАД БЕЛИЦА
През почивните дни времето беше чудесно и го използвах за едно "здраво" ходене из Рила. Първоначално бях решил да тръгна пеша от Боровец, но съобразих че ще се забавя, предвид плана, който си бях направил. Затова взех кабинковия лифт, за да остане повече време за ходене по билото. Кабинковият лифт са го понамалили от зимата - цената в едната посока е 5 лв., а в двете - 6,50 лв. От Ястребец минах през връх Алеко - по-бавно е предвид трудния терен, но при хубаво време е изключително обзорно и приятно. Разстоянието до връх Мусала го взех за 2,30 ч. Маршрутът през хижа "Мусала" е малко по-дълъг, но се изминава по-бързо, поради ясно очертаната пътека. На върха беше гъмжило от хора - имаше поне 30 души. Нататък народът понамаля, явно повечето бяха само до върха и обратно. Разстоянието от връх Мусала до седловината Джанка (Долни куки) го взех за 2,20 ч. Тук ми направи впечатление интересен указателен плосък камък, на който бяха издялани разстоянията до различни населени места, по времето, когато през седловината Джанка е минавал важният път от Самоковско към Разложката котловина. Надписите се четяха трудно, но ето какво успях да разчета:

София 93

Самоковъ 34

Бели Искъръ 23

Белица 37,500

Банско 55

Разлогъ 54,500

Неврокопъ 106

От Долни куки до Горни куки разстоянието го изминах за 2,50 ч. Язовир "Бели Искър" все още е пълен, но като че са започнали да го източват, предвид очаквания ремонт на стената му.

Поглед към язовир Бели Искър

От връх Ковач (Налбант) се открива прекрасна гледка към Якорудските езера - Рибното и Мъртвото:

Поглед към Якорудските езера - Рибното и Мъртвото

Седловината Горни куки е имала транспортно значение преди построяването на язовир Бели Искър и оттук е минавала пътека от Самоков към Белица. Мраморна плоча в подножието на маркировъчния кол в седловината ни осведомява, че оттук е преминал П. К. Яворов с въоръжена чета за освобождението на Македония. От седловината вляво се отделя пътеката за хижа "Семково" - летен и зимен вариант. Върви се по долината на Станкова река, която ми наподоби в умален вариант Голямо Спано поле в Пирин, без да има обаче езера. Пътеката е маркирана отлично, както с колове, така и със зелена боя, а не със синя както е означено в последната карта на Рила. Грешка има и в нанасянето на трасето на маркираната пътека, която не върви докрая по Станкова река, а някъде по средата на маршрута се отклонява от долината надясно и след стръмно спускане се излиза при самата хижа "Семково", до езерцето. Разстоянието го взех за 1,20 ч.

Хижа "Семково" е изключително живописно разположена в горния край на един от най-красивите рилски летни и зимни курорти - Семково. Малко е позанемарена (коя ли хижа под аренда не е!). От 20-тина дена се държи от нови арендатори. Цената на нощувката е 5 лв., картите разбира се не важат, но има топла вода и баня без ограничения и допълнително заплащане. За който не е ходил - до хижата има много красиво изкуствено езеро, което много ми хареса, когато бях на хижата за първи път. Тогава имаше и водни колела и срещу минимално заплащане се повозихме. Сега обаче бяха изчезнали.

На сутринта за около 20 минути стигнах до центъра на Семково, където е Големият планински хотел (със всички удобства, вкл. басейн). Строен е от БПС, но сега не знам кой го стопанисва и дали не е западнал отвътре. Оттук към град Белица води 17 км шосе, но транспорт няма. Има обаче маркирана пътека, която върви по било, но на много възлови места се губи, а и разстоянието не се скъсява много. По шосето се слиза за около 3,50-4,00 часа. В центъра на град Белица прави впечатление огромната черква "Св. Георги" в центъра, дължащо се и на несъразмерно големите открити притвори от запад и юг. Автогарата е почти в долния край на градчето, а гарата - на 4 км, но има автобуси за всеки влак: 7,45; 10,00; 12,30; 15,00; 19,00. За Разлог има следните автобуси: 6,20; 7,45; 11,50; 14,50; 17,10; 18,00. От Разлог за София има следните автобуси: 5,55; 7,20; 9,00; 13,30, а в неделя и в 15,30 ч.

 

София, 09.07.2001 г.

Красимир Новаков

 

Заб.: Информацията е към датата на публикуването на материала.

Към Началото
Обратно към Заглавната страница
Copyright © 2000-2013 by Красимир Новаков. All rights reserved.
Авторските права на пътеписите са на авторите им.
Последна промяна: 01 януари 2013 г.