ВОДОПАДИТЕ В ГОЛО БЪРДО
 
 • БУЧАЛОТО

  Водопад Бучалото в град Радомир

  Водопад Бучалото в град Радомир

  • Местонахождение и описание: водопадът Бучалото е сред малкото "градски" водопади в България. Разположен е в централната част на град Радомир, на река Изворска, спускаща се от планината Голо бърдо и значително увеличаваща водите си от карстов извор (частично каптиран) в самата покрайнина на града. След водопада река Изворска преминава през града и се влива в река Струма, като неин ляв приток. При големи засушавания водопадът почти напълно пресъхва. Народният поет Иван Вазов, в пътеписа си "До Радомир", сравнява водопада Бучалото с прочутия Ниагарски водопад:

   "Накрай града шурти, от твърде високо, струйка вода, това е знаменитият "радомирски водопад". Тая радомирска Ниагара в турско време беше по-голяма, но сега е намаляла и кьошкът до нея, на който турците пиеха кафето и ракията си, е изчезнал"

   Видоизменен, текстът е издялан върху красиво оформена мраморна плоча, закрепена на бигорната скала до водопада:

  Водопад Бучалото в град Радомир - Иван Вазов

  • Сателитна снимка от Wikimapia
  • Воден пад: Радомирският водопад е висок 10-12 м
  • Изходен пункт: в случай, че като изходен пункт се използва жп гара Радомир, от нея се поема по перпендикулярната улица на жп линия, наречена "Велчо", до излизането й на улица "Райко Даскалов", в съседство с автогара Радомир. Улица "Райко Даскалов", в рамките на град Радомир, съвпада с трасето на първокласния път София-Перник-Кюстендил. Поема се в посока София (вляво), като по улицата се изминава значително разстояние (около 1,5 км), до достигането на магазин "Penny Market" (пада се вдясно по посоката на движение, в квартал "Арката"). Недалеч е и спирката на автобусите, движещи се по направлението София-Перник-Радомир-Кюстендил. При магазина се завива вдясно, по ул. "Милан Грънчаров", и се продължава до достигане на ул. "Батенберг" (бивша "Толбухин"), по която се завива вдясно. Отклонението за водопада е вляво на посоката на движение (при две големи ясенови дървета) и е обозначено. От магазин "Penny Market" до водопада пеша се достига за около 5 минути. На връщане към гарата може да се мине през центъра на гр. Радомир. В случай, че в Радомир се влиза с кола откъм Перник, първият квартал с жилищни блокове вляво е "Арката" и след него се завива по посочената по-горе улица
Към Началото

 

Обратно към Заглавната страница